Onderwijs moet mensenwerk blijven, technologie kan hier echter ondersteuning bieden.

  1. Home
  2. technologie
  3. Article detail
Onderwijs moet mensenwerk blijven, technologie kan hier echter ondersteuning bieden.

In de snelle evolutie van het onderwijslandschap speelt technologie een groeiende rol. We zijn echter van mening dat de kern van onderwijs altijd mensenwerk zal blijven. De docent is degene die een passie kan overbrengen en de motivator en expert is in het vakgebied. Maar wat is de precieze balans tussen menselijkheid en technologie in het onderwijs?

Het essentiƫle mensenwerk van onderwijs
Docenten op hoge scholen hebben vaak al ervaring uit het werkveld en hebben unieke kwaliteiten in het overbrengen van passie, enthousiasme en professionele inzichten. Deze menselijke aspecten van onderwijs zijn niet eenvoudig te vervangen door technologie. Herinner je je bijvoorbeeld nog die ene inspirerende docent die een blijvende indruk op je maakte? Dat is de magie van menselijk contact en betrokkenheid.

Slimme inzet van technologie
Technologie kan echter een waardevolle rol spelen door docenten te ondersteunen in administratieve taken en repetitieve werkzaamheden waardoor ze meer tijd kunnen besteden aan het voorbereiden van lessen en betekenisvolle interacties met leerlingen of studenten. Dit is ook het geval bij TheyCorrect. Professionals kunnen het nakijkwerk doen zonder dat docenten hier de controle helemaal over verliezen. Zij krijgen altijd eerst nog het nagekeken werk te zien voordat zij het doorsturen naar de leerling of student en kunnen hier eventueel nog wijzigingen in aanbrengen. Wij geloven dat het doel van technologie altijd gericht moet zijn op het helpen van docenten en leerlingen of studenten, en niet op het vervangen van de menselijke band. Docenten kunnen door TheyCorrect te gebruiken meer tijd stoppen in het voorbereiden van lessen en het ondersteunen van leerlingen. Terwijl onderwijsinnovaties soms pleiten voor een verschuiving van docent als kennisoverdrager naar begeleider, willen wij dit juist niet. De docent blijft een expert die meerdere rollen vervult. Technologie kan deze rollen niet vervangen, maar wel ondersteunen.

Oproep voor betrokkenheid
Vooruitgang vereist echter een nauwe samenwerking tussen onderwijsinstellingen en EdTech-bedrijven. Het is niet alleen de verantwoordelijkheid van EdTech-bedrijven, maar van het hele onderwijslandschap om grote problemen als het lerarentekort aan te pakken en de hoge werkdruk docenten ervaren. We willen met TheyCorrect een tool zijn voor docenten maar ook van docenten. Heb je met jouw school interesse in een pilot met TheyCorrect en hoor je hier graag meer informatie over wat dit precies inhoudt en welke voordelen dit heeft voor jouw school? Neem contact met ons op of vul dit formulier in!

Lizzy Anjel-van Dijk

Author Since: 26 April 2022